Slide background

Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε στο Φεστιβάλ Γης: Άνθρωποι και Προϊόντα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε και φέτος στο «Φεστιβάλ Γης: Άνθρωποι και Προϊόντα» που διεξήχθη στο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων στο διάστημα 26-29 Ιουλίου 2023, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΧ) και όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Από το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχαν οι παρακάτω ομάδες:

  • ο Καθ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος με την Ερευνητική Ομάδα SenseLab του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) που παρουσίασαν τελευταίας τεχνολογίας μη επανδρωμένα συστήματα χαρτογράφησης της γήινης επιφάνειας, αυτοματοποιημένου ψεκασμού, εναέριας επιτήρησης χώρου με εφαρμογές στην γεωργία ακριβείας και αλιεία, καθώς και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (G.I.S.) με χρήση δορυφορικών δεδομένων.
     
  • η Επ. Καθ. Μαρία Μανδαλάκη με το Εργαστήριο Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και Φυσικής Δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΑΡΜΗΧ) που παρουσίασαν ερευνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής υλικών από «ωμή γη» στην κατασκευή κτιρίων, των εσωτερικών και εξωτερικών τελειωμάτων τους και του περιβάλλοντος χώρου γενικότερα. Η χρήση υλικών «ωμής γης» στη Φυσική Δόμηση στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στις παθητικές τεχνικές εξισορρόπησης των συνθηκών άνεσης στο εσωτερικό περιβάλλον των κτιρίων. Η «ωμή γη» έχει ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της υγρασίας, στην εξασφάλιση κατάλληλης εσωτερικής θερμοκρασίας, στην απορρόφηση των οσμών και στη δημιουργία ελεγχόμενων συνθηκών ακουστικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα παραγόμενα δομικά υλικά από «ωμή γη» απαιτούν μειωμένη ενέργεια για την παραγωγή τους και ως εκ τούτου επιλύουν ένα βασικό πρόβλημα των κατασκευών σήμερα, τόσο όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας των επιμέρους υλικών, όσο και στις εσωτερικές συνθήκες άνεσης, χωρίς τη χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας. Η πλειοψηφία των αντικειμένων που εκτέθηκαν είναι αποτέλεσμα Εργαστηρίου που πραγματοποιείται στo πλαίσιo του ειδικού προπτυχιακού μαθήματος «Ειδικές Κατασκευές με Φυσικά Υλικά» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο τον σχεδιασμό και την έρευνα στη χρήση της «ωμής γης» ως κατασκευαστικό υλικό.
     
  • ο Καθ. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΑΡΜΗΧ), που παρουσίασαν ένα πρόγραμμα για παιδιά, ειδικά προσαρμοσμένο σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, το οποίο αναπτύχθηκε πάνω στη δημιουργική συνεργασία της τεχνολογίας με την παράδοση:
    • Μέσα από την εικονική πραγματικότητα, περιηγήθηκαν και ανακάλυψαν πώς ήταν στο παρελθόν η Πλατεία της Σπλάντζιας, το Παλιό Λιμάνι και άλλα ιστορικά σημεία της πόλης των Χανίων.
    • Έμαθαν για τη διαδικασία και τις εφαρμογές της τριδιάστατης εκτύπωσης στην καθημερινότητα.
    • Πειραματίστηκαν με διαφορετικές, απλοποιημένες εκδοχές του αργαλειού.
    • Σε συνεργασία με το Chaniartoon International Comic and Animation Festival δημιούργησαν με πολύ φαντασία διαφορετικούς χαρακτήρες από πλαστελίνη και τους έδωσαν ζωή μέσα από μικρές ιστορίες με την τεχνική του stop-motion.
       

Περισσότερες φωτογραφίες από τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης στο «Φεστιβάλ Γης 2023: Άνθρωποι και Προϊόντα» μπορείτε να δείτε στο σχετικό album